Diyanet’in Biftekli Bonfileli Yemek Menüsüne Tepki: Anneler Çocukların Beslenme Çantalarını Dolduramıyor

Posted by

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Diyanet, lüksü ve şatafatı ile gündemden düşmez bir hale gelmiştir. Çocuklarının beslenme çantalarını dolduramayan annelerin, beyaz et bile tüketemeyen emeklilerin, tüketmesi gereken besinlerin onda birini bile tüketemeyen gençlerin ve bunların karşısında boynu bükük kalan babaların karşısında Harput Dini İhtisas Merkezi rostoları, kebapları, bonfile ve biftekleri havada uçuşturduğu özel yemek listesini hangi yüzle savunacaktır” ifadelerini kullandı.

Erol, yaptığı yazılı açıklamada, Elazığ’da Harput Dini İhtisas Merkezi’nin “Aday din görevlileri” için 26 Mart’ta düzenlediği yemek ihalesinde yer alan menünün tartışma konusu olduğuna işaret etti.

210 günlük yemek hizmeti için düzenlenen ihaleyi, yaklaşık 13 milyon TL teklif veren Aşsa Grup Yemekçilik Şirketi’nin aldığını belirten Erol, hazırlanan ihale dosyasındaki yemek menüsünde “Haftanın dört gününde biftek, bonfile, et haşlama, et kızartma, rosto, tavuk, ciğer, kebap türleri, rosto, kuru köfte, İzmir köfte, kadınbudu köfte, dalyan köfte, iskender kebap vb. gibi etin hakim olduğu yemekler ana yemek olarak verilecek. Haftanın üç gününde de mevsime göre taze sebzeler, kuru sebze yemekleri parça etli konserve ya da taze sebze yemekleri, bezelye, patlıcan musakka, etli dolma ve sarmalar vb. (bu yemeklerde de yeterli oranda et veya kıyma kullanılacaktır) verilecek. Garnitürler yemek çeşidi sayılmayacaktır. Dini bayramlarda da etin hakim olduğu ana yemekler verilecek. Dana eti 1,5-2 yaş arasındaki danalardan elde edilmiş olacak. Tavuklar, orta derecede derin ve uzun göğüs kemiğinin sivri kısmına kadar tüm uzunluğunca taşıdığı et dolayısıyla, ona yuvarlak bir görünüm vermeye yetecek kadar etli, üzerinde boyun bulunmayan, kanat tamamen çıkarılmış ve sırt kemiği alınmış olacaktır. But, iyi etlenmiş, aşağı doğru taşıdığı et dolayısıyla yuvarlak, dolgun bir görünüş kazanmış, arka orta ayrılmış ve kuyruk sokumu alınmış olmalı. Yemek üretiminde kullanılacak kuru gıdalar, yeni sene mahsulü, yeterli derecede kurumuş, taneleri tek çeşitli, normal büyüklükte olacak, buruşmuş olmayacak, piyasanın en iyisi ve lezzetli cinsinden olacak. Makarna ve böreklerde beyaz peynir veya kaşar kullanılacak” ayrıntılarının yer aldığını kaydetti.

“BU DURUM ARTIK BARDAĞIN TAŞTIĞI SON TAVIR OLARAK KARŞIMIZDADIR”

CHP Elazığ Milletvekili Erol açıklamasında, şu görüşleri ifade etti:

“Özellikle 2024 yılına girdiğimizde Türkiye’de ekonomik sorunlar artık içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Bunun acısını ise en çok da dar gelirli ve emekli vatandaşlarımız çekmektedir. Emeklilerimiz 10 bin lira, yaklaşık 10 milyon asgari ücretli vatandaşımız ise 17 bin lira ile açlık sınırının altında bir rakamla hayatlarını geçindirmek zorunda kalmıştır. Böylesine bir ortamda belki de en fazla tasarruf etmesi gereken, örnek olması gereken Diyanet, lüksü ve şatafatı ile gündemden düşmez bir hale gelmiştir. Hiç olmaması gereken bir şekilde milyarlarca liralık bütçesi ve lüks makam araçlarıyla gündeme gelen Diyanet’in Elazığ’da gerçekleştirdiği ihale ise sözün tükendiği noktadır.

Bugün ayda bir bile et yiyemez hale gelen milyonlarca yurttaşımız karşısında Elazığ Harput Dini İhtisas Merkezi’ndeki ihale ve özel yemek listesi hangi söz, söylem ve vicdanla açıklanacaktır? Çocuklarının beslenme çantalarını dolduramayan annelerin, beyaz et bile tüketemeyen emeklilerin, tüketmesi gereken besinlerin onda birini bile tüketemeyen gençlerin ve bunların karşısında boynu bükük kalan baların karşısında Harput Dini İhtisas Merkezi rostoları, kebapları, bonfile ve biftekleri havada uçuşturduğu özel yemek listesini hangi yüzle savunacaktır. Bu durum artık bardağın taştığı son tavır olarak karşımızdadır. Tüm hemşehrilerimiz bilsin ki Gürsel Erol, bu durumunda karşısındadır ve gereken tüm adımları hem Meclis’te hem de kamuoyu nezdinde atacaktır.”

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığınca konuyla ilgili “İlgili ihale, Devlet İhale Kanunu ve Aday Din Görevlileri İstihkak Yönetmeliği’ne uygun şekilde açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Buna göre Aday Din Görevlilerinin eğitiminin yapıldığı 28 Akademi Merkezinden 6’sında yemek hizmeti alımı yapılmaktadır. Altı Akademi Merkezinin kişi başı günlük azami (KDV dahil) 375 TL’yi aşmayacak şekilde yapılacak hesaplamada ortaya çıkan toplam tutarı üzerinden 4 Ocak 2002 tarihli ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun ilgili maddeleri gereği 24 Ocak 2024 tarihli ve 32439 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu İhale Tebliği ile ekinde yer alan “01.02.2024-31.01.2025 Tarihleri Arasında Uygulanacak Eşik Değerler ile Parasal Limitler” cetvelindeki üst limitler dikkate alınmak suretiyle hizmet alımı başlatılmıştır. Elazığ Harput Akademi Merkezinde yapılan ihaleye verilen 7 tekliften 4’ü geçerli sayılmıştır. Böylece 210 günlük 190 aday din görevlisi için günde 3 öğün olarak yapılan ihale kişi başına belirlenen azami 375 TL altında kalıp 325 TL (KDV hariç) olarak belirlenmiştir.” açıklamasında bulunulmuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir